Toen voetbalschoenen nog gewoon zwart waren

banner 2In de rubriek hebben en houwen op de website van dichtbij  staat de voetbalschoen deze maand centraal. Specifieker dan dat is het een 80 jaar oud paar in de collectie van het Amsterdams museum waar aandacht aan wordt besteed.

Op oude schoenen moet je het leren

oude voetbalschoennnnn

Verschil moet er wezen Halfhoog, uitgevoerd met stalen punt en rudimentaire noppen van metaal of leer lijken deze modellen in de verste verte niet op de voetbalschoenen die tegenwoordig op de speelvelden worden gedragen. Dit model is tot eind jaren 50 de standaard geweest tot aan het moment dat andere synthetische materialen ter beschikking kwamen. Leer werd vervangen door het duurzamere polyurethaan en ook het gebruik van noppen van verschillende afmetingen en materialen werd gewoongoed. Technische innovaties hebben zo gezorgd voor beter materiaal en in het verlengde daarvan interessantere wedstrijden.

Verschil moet er wezen

Het moge duidelijk zijn dat de ontwikkelingen op het gebied van sportkleding en toebehoren ook op het voetbalveld niet stil hebben gestaan.

Tegenwoordig zien voetbalschoenen er namelijk heel anders uit. Vanaf de jaren zestig kwam de zogenaamde voetbalslipper op de markt. Een laag model schoen die de voet volledig omsluit en zo zorgt voor een beter contact met de voet en het veld. Gestroomlijnder, met aanpassingen zoals rubberen vlakken om met meer effect te kunnen trappen zijn deze modellen tegenwoordig onontbeerlijk voor de ontwikkeling van talentvolle spelers. Waar dat verschil tussen toen en nu het meeste duidelijk wordt is echter niet zo zeer de modellen en materialen zelf als wel de gebruikte kleuren. Roze, rood, groen en geel of een combinatie van verschillende kleuren voor links en rechts zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Al met al zorgen deze ontwikkelingen dus voor een beter spel maar ook voor een opgepimpte look voor de spelers. Double whammy! Tel uit je winst!

In het filmpje hieronder is te zien hoe de eerste gebreide schoen van Nike werd ontvangen en gedragen.