Eredivisie en Jupiler league facts en geschiedenis

Voetbal kent in Nederland een ongekende populariteit zowel voor sporter als toeschouwer. Met name het betaalde voetbal spreekt tot de verbeelding en houdt miljoenen mensen, bedrijven en dromen in haar greep. Gemiddeld zitten er iedere zondag zo’n 3.000.000 mensen aan de buis gekluisterd om te zien wat hun favoriete teams gespeeld hebben. En de meer dan 1,2 miljoen leden van de KNVB zouden maar wat graag het speelveld van één van de twee prof competities betreden. Een toekomst die slechts voor een enkeling is weggelegd. Maar hoe zit het precies in elkaar?

In Nederland wordt er sinds 1954 betaald voetbal gespeeld en in die tijd was er nog geen sprake van een “eredivisie”. Er waren verschillende gewestencompetities waarvan de winnaars het tegen elkaar opnamen aan het eind van het seizoen. Pas 2 jaar later in 1956 werd een landelijke competitie ingevoerd zoals we hem nu kennen.

De Eredivisie

eredivisieDe Eredivisie biedt plaats voor 18 teams die elkaar per seizoen twee keer treffen. Dit komt neer op 34 te spelen wedstrijden tussen augustus en mei. In een EK of WK seizoen begint en stopt het seizoen één week eerder. De winnaar is de kampioen van het betaalde voetbal in Nederland. En de top teams maken kans om deel te nemen aan Europese competities. De nummer 1 gaat sowieso door naar de Champions League en de winnaar van de KNVB-beker mag de strijd aan gaan in de Europa league.

Vanaf 1990 wordt de Eredivisie gesponsord en heeft de competitie door de jaren heen verschillende namen gehad. Je kent misschien nog wel de: de PTT-Telecompetitie uit 1990, de KPN-telecompetitie van 1999, de KPN eredivisie in 2001 en in 2002 de Holland Casino Eredivisie. Sinds 2005 staat de competitie standaard bekend als de Eredivisie.

De Jupiler league

jupiler leagieDe Jupiler league is de op één na hoogste voetbal competitie die de KNVB organiseert en de laagste divisie waar betaald voetbal wordt gespeeld. Ook deze heeft verschillende naamswijzigingen gehad sinds de invoering van sponsoring. Van de Toto-divisie in 1990, naar Gouden Gids Divisie tussen september 2001 en juni 2006 waarna hij zijn huidige naam in juli van dat jaar kreeg. De winnaar van de divisie promoveert direct naar de Eredivisie waarvan de laatste verhuist naar de Jupiler League.

Records uit de eredivisie:

  • Vaakst landskampioen – Ajax met 24 kampioenschappen
  • Meeste doelpunten – Coen Dillen 1956/57, 43 treffers
  • Grootste overwinning ooit – Ajax/Vitesse, 12-1
  • Meeste doelpunten in 1 wedstrijd – 7 Afonso Alves

Records uit de Juliper League:

  • Meeste titels – FC Volendam
  • Meeste doelpunten – Joop Schuman 1961/62, 44
  • Meeste seizoenen gespeeld – FC Eindhoven, 52