Apeldoorns trots: AGOVV

De voetbalvereniging AGOVV is ontstaan uit de in 1913 opgerichte voetbalvereniging AGOSV: de Apeldoornse Geheelonthouders-voetbalvereniging “Steeds Voorwaarts”. Na een tijd verder gegaan te zijn onder de naam Apeldoornse Geheel Onthouders Voetbal Vereniging werd de betekenis van het acroniem in 1921 veranderd in Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder. Of de bezigheden in het clubhuis na de wedstrijd daar iets mee te maken hebben gehad blijft onbekend.

Van tweede divisie naar amateurs

1913
Na een relatief succesvolle periode in de tweede divisie van het betaald voetbal, waar het in het seizoen 1941-1942 de tweede plaats behaalde degradeerde AGOVV in 1973 na opheffing van die divisie naar de amateurs.

In 2003 werd een rentree gemaakt in het betaalde voetbal met sterspeler Jan Klaas Huntelaar die op huurbasis van PSV gekomen was. Helaas voor AGOVV vertrok Klaas Jan Huntelaar het daaropvolgend jaar al naar Heerenveen om niet veel later bij AJAX te gaan spelen.

Mooie plannen, slechte vooruitzichten

100 jaar AGOVV

Na tien jaar in de eerste divisie van de Nederlandse competitie te hebben gevoetbald pakten zich in 2013 donkere wolken samen boven Apeldoorn. Tegenvallende resultaten en een redelijk constante positionering in het midden tot aan de lagere regionen van de tweede divisie lagen ten grondslag aan het sportieve faillissement van de club. Ook stercoaches zoals Stanley Menzo en John van den Brom konden daar niets aan veranderen. Toen daar ook nog een belastingschuld van 400 duizend euro bijkwam viel in 2013 het doek ook in zakelijk opzicht. Op 8 januari werd het faillissement uitgesproken over de verenging en werd zij door de KNVB uit de competitie genomen. Een bittere pil voor de club zeker aangezien dit debacle zich anderhalve maand voor het 100 jarig jubileum van de club afspeelde. Op de amateur velden op de zaterdag is de vereniging nog actief en zo blijft AGOVV gelukkig nog wel onderdeel uitmaken van het Nederlands voetbal, waarvan bij deze akte. Chappeau!