AGOVV

dfdsAGOVV kent een bewogen historie in zowel het betaalde- als het amateurvoetbal. En waar successen en tegenvallers elkaar hebben afgewisseld over de decennia heeft de club uiteindelijk haar teloorgang moeten erkennen. Veertien dagen voor het 100 jarig jubileum. De club leeft voort in het amateur voetbal en in de harten van de duizenden fans die de club nog altijd achter zich heeft.

AGOVV werd op 25 februari 1913 opgericht door de Apeldoornse geheelonthouders-zangvereniging en kreeg de naam Apeldoornse GeheelOnthouders-voetbalvereniging “Steeds Voorwaarts”. Bij intreding bij de Gelderse Voetbal Bond moest dit verandert worden naar Apeldoornse GeheelOnthouders VoetbalVereningen ivm de reeds bestaande club Steeds Voorwaards. In 1921 werd de naam veranderd naar de huidige betekenis “Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder”.

De hoogste notering van de club dateren van de seizoenen 1941/1942 en 1948/1949 waarin een derde plek werd behaald in het klassement. In 1938 werd de finale van de KNVB beker behaald waarin AGOVV verloor van VSV.

Na jaren van betaald voetbal moest AGOVV in 1971 gedwongen terug naar amateurvoetbal toen de KNVB besloot de tweede divisie op te heffen. In het seizoen van 2001/2002 wist de club het kampioenschap te winnen en haar plek in de Eerste Divisie te heroveren. Vanaf 1 juli 2003 speelde AGOVV Apeldoorn (nieuwe naam profselectie) weer in de eerste divisie.

In verband met een belastingschuld van €400.000,- vroeg de belastingsdienst eind 2012 het faillissement aan van de club. De rechtbank kende “de Blauwen” 4 weken de tijd toe om een reddingsplan op touw te zetten en de schulden af te betalen. Hoewel de fans van AGOVV nog €20.000,- op wisten te halen werd het faillissement op 8 januari 2013 uitgesproken. Een feit dat op 11 januari 2013 officieel werd vastgelegd. Veertien dagen voor het 100 jarig jubileum. Ook de transferfees van Mertens en Chadli hadden hier niets aan kunnen doen als deze op tijd waren doorgekomen.

AGOVV leeft nu nog voort in het amateurvoetbal en in haar grote schare trouwe fans die nog altijd erg actief zijn in het steunen van de club. Daarnaast heeft de club verscheidene profs opgeleid welke nu bij de beste clubs in de wereld hun kunsten vertonen.

Wist je dat:

  • Klaas-Jan Huntelaar in het seizoen 2005/2006 bij AGOVV voetbalde
  • Dat Mertens en Chadli veel geleerd hebben bij AGOVV
  • De club nog altijd 1300 volgers op Twitter en 1100 vrienden op Facebook heeft.

Twitter: